Bitcoin Hakkında Her şey
Category : Genel
Bu konu hakkında merak ettiğiniz bütün bilgileri parça parça değil tek bir makalede sizin için derledim. Makalenin içeriği özet olarak şu şekilde olacak. Bitcoin nedir, normal paradan farkı nedir, güvenli mi, nasıl kazanılır, kullanıldığı yerler, değeri nasıl belirlenir, yatırım aracı mıdır, kim buldu, bu parayı kim üretir, nasıl üretilir ( bitcoin madenciliği – mining ), altyapısı nasıldır, karakteristik özellikleri nelerdir.
Bitcoin Nedir ?
Dijital para birimi (kripto para) olup, elektronik olarak üretilmekte ve saklanmaktadır. Sahip olduğu teknoloji nedeniyle belirli bir kimse/grup/ülke bu para birimini kontrol edemez. Bitcoin’ler dolar, euro veya yen gibi bildiğimiz para birimlerine benzer bir biçimde basılmazlar. İnsanlar tarafından üretilir. Ancak maksimum üretilebilecek miktar sınırlıdır, o miktarın üzerinde üretilemezler. Bu digital paranın üretimi veri madenciliği- bitcoin mining denilen faaliyet neticesinde gerçekleşir. Bu madencilik faaliyeti bilgisayarlar tarafından yapılır ve belirli yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilir. Gelin konuya daha detaylı bakalım.
Bitcoin’in Normal Para Birimlerinden Farkı Nedir ?
Bu para elektronik ortamda bir şeyler satın almak amacıyla kullanılabilir. Bu yönüyle dolar, euro, ruble gibi geleneksel para birimlerine benzer fakat herhangi bir merkezi yoktur. Bu bitcoin ‘i diğer geleneksel para birimlerinden ayıran en karakteristik özelliktir. Hiçbir kurum veya ülke işlem ağını ve doğal olarak bu para biriminin kendisini kontrol edemez. Eğer bu para birimini kullanıyorsanız bu demek oluyor ki büyük bankalar sizin paranızı asla kontrol edemezler.
Bitcoin Güvenli mi ?
Bitcoinde en küçük boyutlu işlemler bile şifrelenir. Kendi yapısı itibariyle sağlam ve hızlı bir kayıt hafızasına sahiptir. Eğer bilgisayarınıza dışarıdan müdahale edilerek cüzdan bilgileriniz ele geçirilmediyse son derece güvenli bir işlem alt yapısına sahiptir. Kendisinden kaynaklı hiç bir güvenlik zaafiyeti oluşmaz. Ancak cüzdan bilgileriniz bir şekilde başkaları tarafından ele geçirilirse bunun sonuçları tıpkı normal kendi cüzdanınızı çaldırmanız gibi olacaktır.
Sistem gereği aynı kripto para iki kez harcanamaz. İşlem esnasında paranın sahipliği ve o işlemden önce başka bir yere gönderilmediği sistem tarafından doğrulanmaktadır. Bu sebeple, hileli bir biçimde Bitcoin üretmek ve bunları satışa sunmak mümkün değildir.
Bitcoin Nasıl Kullanılıyor?
Bitcoin wallet diye tabir edilen sanal cüzdanlar vasıtasıyla kullanılır. Bu cüzdanları internet üzerinden hızlı bir biçimde oluşturabilirsiniz. Kişi başına şu kadar cüzdan açılabilir gibi bir sınırlama yoktur. Cüzdan oluşturmak için hiçbir kimlik bilginizi vermek zorunda değilsinizdir. Bu cüzdanlar vasıtasıyla bitcoin gönderebilir, alabilir ve bunları alışverişlerinizde harcayabilirsiniz. Arkadaşlar şuralarda harcayabilirsiniz diye bir liste vermeyeceğim ancak çok güzel bir harita uygulaması var. Bu sitedeki harita üzerinde Türkiye dahil tüm dünya üzerinde nerelerde bitcoin harcayabileceğinizi rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Bu parayı kullanabileceğiniz mağazaların fiziki haritalarını coinmap ‘den bulabilirsiniz.
Her geçen gün bitcoin kabul eden mağaza ve şirket sayısı artıyor. Fakat geçen ay microsoftdan bir haber geldi ve microsost internet üzerinden sattığı ürünlerde bu para biriminin kullanımını kaldırdığını bildirdi. Bunun dışında genel olarak bitcoin kullanımı her geçen gün hızlı bir biçimde artıyor diyebiliriz.
Bitcoin’in Değerini Nasıl Belirlenir ?
Bu paraya hiçbir otorite değer biçemez ve başlangıçta doğası gereği oluşan bir değeride yoktur. Piyasada oluşan değere bağlı olarak yani arz ve talebe göre fiyatı belirlenir, artar veya azalır denebilir.
Bitcoin Yatırım Aracı mıdır ?
Evet yatırım aracı olarakta kullanmak mümkündür. Fiyatı piyasada arz ve talebe göre belirlendiği için fiyat seviyeleri çok hızlı bir biçimde artıp azalabilir. Transferinin çok hızlı yapılabilmesi ve güvenli bir yapıda işlem yapılması ayrıca insanları ve tabi spekülatörleri bitcoin alım satımına çekmektedir. Ayrıca insanların bitcoin yatırımına yönlenmesinin bir diğer nedeni popülerliğinin artmasıyla değerininde artacağı beklentisidir.
Yatırımcılar Niçin Bitcoin Yatırımı Yapıyor?
Sebebi çok basit internet ortamının altını gibi çalışıyor. Alttaki grafiğe bakarsanız dolar karşısındaki değeri hızlı bir biçimde artıyor. Geçtiğimiz yıllarda tanesi 1$ bile olmayan bu sanal para birimi kasım 2013 yılında tanesi 1.151 $ üzerinden işlem gördü. Geleneksel para türlerinin değeri olduğu sürece Bitcoin’in de belirli bir değere sahip olacağı gibi bir algı mevcut.
Bitcoin’i Kim Buldu ?
Bitcoin 2008 yılında bir yazılım uzmanı olan Satoshi Nakamoto tarafından üretilmiştir. Bu para biriminin üretilmesindeki amaç hiçbir otorite tarafından kontrol edilemeyen, düşük işlem ücretleri ile transfer edilebilen, matematiksel tabanlı bir elektronik ödeme sistemi kurmaktır.
Satoshi Nakamoto ‘nın 2016 yılına kadar bitcoin’i bulan kişi olduğu bilinmiyordu. Ancak vergisel nedenlerden ötürü kendisi bu para birimini icat ettiğini açıklamak zorunda kaldı. Kendisi son derece mütavazi bir kişiliğe sahip. En azından medyaya yansıyan açıklamaları bu yönde. Kendisi; para, şöhret veya benzeri bir beklentisi olmadığını, sade bir hayat sürmek istediğini belirtiyor. Sadece sevdiği insanların zarar görmemesi amacıyla ve vergisel nedenler ile bu açıklamayı yaptığını belirtiyor.
Bitcoin’i Kim Üretir ?
Temel olarak hiçkimse. (Nasıl üretildiğine makalenin son bölümünde değindim.) Bu para fiziksel olarak herhangi bir merkez bankası tarafından üretilmez. Üretiminde kendine özgü kurallar vardır. Bitcoin üretmine madencilik – bitcoin mining adı veriliyor ve bu anlamda madencilik yapan herkes (bitcoin miner) bu parayı üretebiliyor.
Bitcoin Madenciliği Nedir ?
Maden altyapısı bu digital para biriminin bel kemiğidir. Ağdaki işlem süreçlerine yardım eden, ağı koruyan ve işler vaziyette tutmak için işlem gücüne katkı sağlayan herkese bitcoin miner, bu işlemin kendisinede bitcoin madenciliği – mining denir. Yapılan bu işlemin sonucunda da digital para kazanırlar. Bu sistem belirli bir merkezden kontrol edilemediği için ” Bitcoin işleminin yapıldığı hemen her yerde bu süreçleri çalıştırmak, sistemleri korumak gibi işleri birisinin belirli bir bedel karşılığında yapması gerekiyor. ”
Sınırsız Bitcoin Üretilebilir mi ?
Mademki madencilik işlemi neticesinde Bitcoin üretiliyor ve insanlar yaptığı iş karşılığında bu parayı kazanıyorlar. O zaman ne kadar çok çalışılırsa o kadar çok üretilebilir gibi bir anlam çıkabilir fakat bu yanlıştır. Sistem en başından kurulurken sınırlı para üretimi üzerine dizayn edilmiştir. Madenciler ne kadar çalışırsa çalışsınlar maksimum 21 Milyon Bitcoin üretilebilirler. Oluşturulan bu sınırlı yapı nedeniyle bu parayı kazanmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Üretimi arttıkça sistem para arzını kısmak için üretim kriterlerini zorlaştırmaktadır. Sistem tüm para üretimini 2140 yılında sonlanacak şekilde kurgulamış yani bütün insanlar bilgisayar başına oturup bütün bitcoinleri kazanmaya çalışsada başaramayacak. Son bitcoin 2140 yılında üretilecek şekilde kurgulanmıştır.
Tüm Bitcoin’ler Üretilince Ne Olacak ?
Evet üretimi bir gün bitecek. Fakat bitcoin aslında bir teknolojinin sadece bir dalı. Blockchain denen teknoloji kullanılırak başka buna benzeri digital para türleri üretilebilir ve hali hazırda üretilmiştir. Örneğin şu an piyasada bu paraya benzer litecoin var. Litecoin ‘de bitcoin gibi bire bir aynı teknolojiyi kullanıyor ve aynı fonksiyonları görüyor. Fakat Litecoin daha sonra çıktığı için onun kadar değerli değil. Gitgide mevcut üretim zorlaştıkça, karlar azaldıkça insanların yavaş yavaş litecoine kayacağı düşünülüyor.
Gerçek Hayatta Neden Bir Değeri Var ?
Geleneksel para birimlerinin aksine üretimi sınırlı demiştik. Toplam ulaşılabilir maksimum bitcoin tutarı : 21 milyon adet, şu an bunun 16 milyonu üretildi ve hali hazırda dolaşımda. Dolaşıma girmeyen sayı azaldıkça yani üretim arttıkça Bitcoin’lerin dolar, euro, yen gibi paralar karşısındaki değeri artıyor. Aslında kısaca kıtlık rantı teorisi işlemeye başlıyor diyebiliriz. Bu durum; üretilmeyen kısım miktar olarak azaldıkça, para biriminin değeri artmaya başlıyor şeklinde açıklanabilir.
Bitcoin Nasıl Kazanılır ?
Bu parayı kazanmak için iki yol vardır. Ya veri madenciliği yaparak elde edebilirsiniz yada piyasadaki değerini ödeyerek satın alırsınız. Hiç kuşku yok ki bu parayı edinmenin en kolay yolu satın almak. Bitcoin ‘i TL karşılığı üzerinden de satın alabilirsiniz. Bunun için TL alım satım yapılabilen Koinim ve Bitkapital borsaları mevcut. Bitcoin alım satımı yapabildiğiniz bazı bilinen borsaların linklerini aşağıda sunuyorum.
Koinim, Bitcoin.de, Btc·e, BTC China
Bitcoin Nasıl Bir Alt Yapıya Sahip ?
Geleneksel para birimleri altın, gümüş veya enflasyon bazlı paralardır. Bu makro değişkenlere bağlı olarak basılırlar veya basımları azaltılır. Fakat bitcoin altın, gümüş veya herhangi bir emtia bazlı bir para değildir. Bitcoin için matematik bazlı bir paradır denebilir.
Dünya genelinde insanlar belirli bir yazılım kullanarak ve bazı matematiksel işlemleri programlar aracılığı takip ederek bitcoin üretebilirler. Bu paranın üretimini mümkün kılan yazılımlar açık kaynaklıdır ve herkes bu sürecin nasıl işlediğine göz atabilir. Bitcoin aslında tamamen blockchain denen bir yazılım teknolojisini kullanır. Blockchain ile ilgili detaylı aratırma yapmanızı tavsiye ederim.
Bitcoin’in Karakteristik Özellikleri Nelerdir ?
Kendisini geleneksel para birimlerinden ayıran çok sayıda özelliğe sahiptir.
1.Belirli bir merkeze bağlı değildir.
Bitcoin herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilemez. Her makine ayrı ayrı madencilik yapabildiği gibi birlikte çalışarak da madencilik yapabilir. Örneğin bir bölgede bitcoin üretiminin sonlandırılması amacıyla makineler durduruldu varsayalım. Ancak diğer yerlerde üretim devam edebileceğinden genel anlamda bu bitcoin üretimi için herhangi engel teşkil etmez.
2.Bitcoin Hesabı Kurmak Son derece Basittir.
Örneğin bir vadeli dolar hesabı açmak istediğinizde, bankaya gitmeniz, gerekli evrakları vermeniz, formları doldurmanız, hesap ücretini ödemeniz gerekir. Daha sonra ilgili memur bu işlemlere onay verir ve hesabınız açılır. Ancak bitcoin hesapları saniyeler içinde açılabilir, kimse size hiçbir soru sormaz ve herhangi bir ücret ödemezsiniz
3.Anonim Hesap Yapısına Sahiptir.
Kullanıcılar birden fazla hesap açabilirler bu hesaplar hiçbir yasal isimle ilişkilendirilmek zorunda değildir. Bildiğimiz anlamda bir isim dahi olmayabilir. Hatta herhangi bir kimlik bilgisi, adres bilgiside gerektirmez.
4.Tamamen Şeffaftır.
Bitcoin, Blockchain ismi verilen sistem üzerinde, yapılan bütün işlemlerin tüm detaylarını depolar. Daha açık ifade etmek gerekir ise bu yapıda blockchain her şeydir ve tüm işlemler bu alt yapı üzerinde gerçekleştirilir. Basit bir örnek ile bunu açıklamak mümkün ;
Eğer isimsiz bir hesap açtıysanız. Bu hesapta ne kadar bitcoin bulunduğunu herkes görebilir. Sadece bu hesabın size ait olduğunu bilmezler.
5.Para transfer işlemleri çok düşüktür.
Bankalar yaptığınız her transfer işlemi için sizden belirli bir para talep eder. Fakat bitcoin’in aldığı transfer ücreti yok denecek kadar azdır.
6.Çok Hızlıdır.
Bu paraların transferi geleneksel transfer sistemlerine kıyasla inanılmaz ölçüde hızlıdır. Bu teknoloji veya para biriminin en iddalı olduğu noktalardan birise de budur.
7.Reddedilemez bir yapıdadır.
Bitcoinler gönderildiğinde, onları tekrar geri almanın bir yolu yoktur. Tabi alıcı onları size geri göndermez ise. Maalesef geri almanın tek yolu gönderdiğiniz kişinin size onları geri göndermesidir. Cüzdan nosunu yanlış girdim v.s. gibi gerekçeler maalesef söz konusu olamaz.
Bitcoin Nasıl Üretilir ?
Satın alma dışında bu parayı elde etmenin tek yolu bitcoin üretmektir. Bu üretim nasıl gerçekleşir ? Önce zor yanıtı verelim : Matematik. Bu cevap biraz soyut oldu farkındayım. Biraz açalım. Bu kripto para üretimi yapma işine bitcoin madenciliği dendiğini belirtmiştik. Bu madencilik işlemi ilgili yazılımlar vasıtasıyla yapılıyor. Bu herkese açık bir süreç her isteyen yapabilir. Fakat düşündüğünüz kadar kolay değil. Madencilik denen şey; hesap yapma yetkilerini kullanarak işlemler gerçekleştirme, sistemin güvenliğini sağlama ve sistemdeki kullanıcıları senkronize etme gibi işlemlerden oluşuyor. Sistemin bir merkezi ve bordrolu çalışanları bulunmadığından bunu herkes ve istediği lokasyon ve mekandan gerçekleştirebiliyor.
Peki madencilik yapmak bu kadar kolay mı ? Elbette zor. Öncelikle çok iyi bir bilgisayar sistemine sahip olmanız ön koşul. Çünkü bu işi sadece bilgisayarlar vasıtasıyla yapabiliyorsunuz. İyi bir bilgisayara ve sisteme sahip olmak o kadar önemli ki, bu işe özel bilgisayarlar ve sistemlerde satın alabilirsiniz. Hatta soğuk bir mekanda (ve mümkünse iklimde) bulunmak ve hızlı internet madenciliğin performansını artırıyor. Fakat evinizde bu işlemi yapmak karlı olur mu diye sorarsanız. Pek karlı olmaz diyebilirim.
Bitcoin Madenciliği – Üretimi Yapmak Mantıklı Mı ?
Bitcoin sınırlı sayıda olduğundan sistem ilerledikçe bitcoin arzını yavaşlatmak için daha zor kriterler devreye giriyor. Dolayısıyla bitcoin almak zorlaşıyor. Mevcut sisteminizi revize etmezseniz geliriniz düşüyor ve hatta zarara bile girebilirsiniz. Şuan ki durumda ev kullanıcıları açısından bitcoin madenciliği yapmak mantıklı değil. Çünkü kazanacağınız tutar, aylık masraflarınızı zor karşılar durumda. Elektrik parası, donanımızın yıpranması, bakım masrafları v.s.
Hal böyle olunca madenciler farklı çözüm arayışlarına giriyorlar. Şu an dünyada bu iş o kadar trend durumdaki, büyük bitcoin mining – madencilik şirketleri kuruluyor, milyonlarca dolar yatırım yapıyorlar. Yüksek performans-kazanç için soğuk iklimlerin bulunduğu yerlerde, yüksek kaliteli alt yapılar kuruyorlar.
Eğer bulut mining – madenciliği yapmaya karar verirseniz büyük ve güçlü donanımlar satın almanıza gerek kalmıyor. Bu sistemleri kuran bulut madenciliği – mining şirketlerinden bu hizmetleri satın alıyorsunuz onlar sizin yerinize bunu yapıyor. Siz sadece sisteme dahil oluyorsunuz ve ücretini ödüyorsunuz. Ama buradaki kritik nokta sizin yerinize gerçekten üretim yapıyorlar mı ? Bu şirketler ponzi şirket olabilir mi ? Bu ifadeler ve bulut madenciliği ile ilgili detaylı bilgiyi yazının son bölümlerinde bitcoin madenciliği yapan genesis firması örneği içerisinde detaylı bir biçimde aktarıyorum.
Peki Nasıl Yatırım Yapılmalı ?
Eğer bitcoin’in geleceğine inanıyorsanız, bitcoinin evlerde üretimi şu aşamada çok karlı değil. Bulut madenciliği opsiyonuda riskli. Bu durumda satın alıp yatırım yapmayı tercih etmeniz en mantıklısı ancak yinede piyasayı, bitcoin gündemini iyi takip etmelisiniz. Derin analizler yapmalısınız. Fiyat ve trendleri doğru okumalısınız. Sadece kuru kuruya ben bu para biriminin geleceğine inanıyorum diyerek yatırım yapmanızı tavsiye etmem. Doğru trend ve doğru fiyat seviyelerinde yatırım yapmanız yatırımınız açısından en mantıklısı olacaktır. Yoksa geleceği çok parlak bile olsa size kısa ve orta vadede zarar ettirebilir.
Arkadaşlar bu makaleden sonra bitcoin nedir ve diğer konuları özetle aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
Bitcoin mining yani bitcoin üretimi ile ilgili bilgileri özetle bu videoda bulabilirsiniz.
Bitcoin madenciliği, bulut madenciliğine örnek : Genesis Mining
Digital para ağının ayakta kalması ve doğru bir biçimde çalışmasına katkı sunan herkes bitcoin ödemesi ile ödüllendiriliyor. Bu ödeme, doğru bir ekipman ile tüm süreci inanılmaz derece karlı yapabiliyor. İşte bu kurgu büyük ve gerçeküstü bir sanayinin oluşmasına neden olmuş gibi duruyor.
Evde madencilik yapabilirsiniz ve birçok insan bunu yapmakta fakat ne kadar karlı bu büyük bir soru işareti. Olsa olsa eskiden karlıydı diyebiliriz. İşte bu durum yeni kitlesel bitcoin mining firmalarının doğmasına ve yeni bitcoin miner ‘lar oluşmasına neden oldu. Buna bulut madenciliği diyoruz ve bu alanda faaliyet gösteren bazı şirketlerin değeri milyonlarca doları buluyor.
Bu şirketler, çok fazla enerji tüketilen dijital altın avında çılgın hesaplamalar yapan, büyük veri merkezleri oluşturdular. Bu yazıda bunlardan birini örneklendirmek istedim : Genesis Mining
Bu fotoğraflar, bulut madencilik firması olan Genesis Mining’e aittir. Müşterilerinin özel donanım kullanmadan kendi “bulut” sistemlerini kullanarak madencilik yapmalarına izin veriyorlar. Teknik açıdan istenilen her bir bilgisayarda madencilik yapmak mümkündür ancak doğru bir donanıma sahip olmadan madencilik yapılması karlı değildir. Birçok insan, genellikle kendi kazançlarını artırmak için büyük havuzlara katılarak kollektif bir biçimde madencilik yapmaktadır.
Artık pek çok mining firması İzlanda tabanlı ve tabi örneğimiz Genesisde öyle. Genesis ‘in ilk üretim yaptığı yerler Çin ve Bosna iken, şu an bütün faaliyetlerini İzlanda ‘da sürdürüyor. Bu doğal avantajlara rağmen, Genesis’in elektrik tüketimi son derece yüksek. Şirketin CEO ‘su Streng, elektrik konusunda iyi bir tasarruf sağladığınızı varsayarak ve tüm diğer maliyetleri görmezden gelerek bir bitcoin çıkarmanın yaklaşık 200 dolar maliyeti olduğunu söylüyor. Şu anda bir bitcoin’in fiyatı 1200 dolar. Şimdi hepimiz ponzi bunlar diyorsunuz.:) Fakat, donanım, üretim maliyetleri ve personel gibi diğer maliyetleride hesaba katmak gerekir diye ekliyor Streng. İlerleyen dönemlerde karlılığın yaklaşık % 20 civarında dengeleneceğini öngörüsünde bulunuyor.
Streng ponzi şirketlerede değiniyor. Ponzi kavramını bilmeyenler için biraz açıklayalım. Ponziler bulut madenciliği yaptığını iddia eden ancak aslında yapmayan ve yapsada çok sınırlı üretimi bulunan şirketler. Bu şirketler bulut madenciliği hizmetini satıyorlar ancak bu hizmeti tam olarak sunmadan ortadan kayboluyorlar. Sizde ödediğiniz paralar ile ortada kalıyorsunuz. Streng diyor ki hiç bir ponzi şirketi gerçek üretim tesisine sahip değil. Daha çok tesis sahibi olan şirketlerin fotoğraflarını photoshoplayıp kullanıyorlar diyor.
Buna ek olarak Genesis sadece bitcoin madenciliği yapmıyor. Aynı zamanda Ethereum madenciliğine de başlamış. Ethereum, farklı bir dijital alt yapı ve geleceği son derece parlak. Oda aynı şekilde blockchain alt yapısını kullanıyor. Ethereum fiyatı şu anda 16.70$, buna karşılık Streng’e göre Ethereum mining elektrik maliyetleri 3.85$ civarında. Yazının son bölümüne Ethereum nedir şeklinde kısa bir açıklama bölümü ekliyorum. Merak edenler okuyabilir.
Üstteki resimde Genesis madencilik faaliyetlerinin bir bölümü verilmiş, tek bir odada 10.000’den fazla madencilik GPU’su bulunduğu belirtiliyor.Peki, bitcoin madeninin içerisindeki durum nedir? Aşağıda genesis mining şirketinin kapsamlı bir biçimde tanıtıldığı videodaki (ingilizce alt yazı var) teknik görevli Stefan Schindler samimi bir şekilde durumu aktarıyor.
“Bitcion madeni içerisinde çalışmak kesinlikle korkunçtur.”
“Size her zaman bağıran makinelerle sürekli çevrili durumdasınızdir” diye bahsetmektedir. “Sanki durmadan kalkan ve inen jetlerin sesini dinler gibisinizdir”
‘’ Sıcaklık diğer bir faktördür ve tesisin diğer bölümlerinde sıcaklık 40 ile 50 dereceye ulaşmaktadır’’
Ethereum nedir ?
Ethereum ilk bakışta altcoin gibi algılansada temel olarak çok farklı bir yapıya sahip. Ethereum’nın esas güç kaynağı kripto paradır ve kripto işletim sistemidir. Nasıl blockchain alt yapısı kullanılarak bitcoin, litecoin gibi paralar üretilebiliyor ise, yine Ethereum alt yapısı kullanılarak pek çok altcoin (bitcoin benzerleri) üretilebilecek. Bu sistemin geleceği ne olur derseniz yaygın olarak kullanılan ifade şudur: Bitcoin Vol 2 ‘dir.
Peki Ethereum ile bitcoin ‘in farkı nedir ve birbirlerine rakipmidirler. Hayır rakip değillerdir. Farkını açıklarken sözü kurucusuna bırakalım;
“Kripto paralar ile yeryüzünde mevcut olan değerli yer altı kaynaklarını kıyaslıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak. Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un temelinde yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Yeryüzünde petrol nasıl pek çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa, Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerli olacaktır. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak. ”
Evet son derece çarpıcı ifadeler. Blockchain tabanlı digital paralar ile başlayan değişim rüzgarı dinecek gibi gözükmüyor. Yaptığım incelemelerde Ethereum ‘ın sarsıcı potansiyele sahip bir alt yapı olduğuna dair güçlü yorumlar var. Son olarak konu hakkında ingilizce alt yazısı bulunan bir tanıtım videosu ekliyorum.
Konuya bitcoin nedir ile başlayıp bambaşka bir konu başlığı olan Ethereum nedir ile bitirdik. Umarım sizler için faydalı bir makale olmuştur.
2 Comments
Ahmet yılmaz
24 Şubat 2017 at 11:08 amFaydalı bir makale olmuş abicim.emeğine sağlık.
Özkul
26 Şubat 2017 at 11:36 pmHARİKA emeğinize sağlık